Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezine Teknik Gezi

04 Kasım 2019 Pazartesi



Pazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü 2. sınıf Organik Tarım Programı öğrencilerinin Genel Meyvecilik, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler öğrencilerinin Toprak Bilgisi Bitki Besleme ve Gübreleme, Çay Tarımı ve İşleme Teknolojisi öğrencilerinin Çay Tarımı ve Çay Hastalık ve Zararlıları dersleri kapsamında, 31 Ekim 2019 tarihinde Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezine teknik gezi düzenlendi. Teknik gezinin koordinesi ve uygulanması Prof.Dr. Adil BAKOĞLU, Öğr. Gör. Yeşim ÖZTÜRK YILMAZ ve Öğr. Gör. Songül YILDIZ tarafından kontrol edildi.
Teknik gezide siyah çayın ortodoks yöntemine göre işlenmesi süreci olan soldurma, kıvırma, fermentasyon, kurutma, çayın sınıflandırılması ve derecelendirilmesi son olarak da çayın depolanması ve paketlenmesi yerinde incelenerek gözlemlendi. Siyah çay ile birlikte yeşil çayın işlem süreci hakkında da bilgi edinildi Çayın son yıllarda işleme yöntemi olan ortodoks yönteminin öğrenilmesi ile birlikte elle işleme yöntemi ve ekipmanları hakkında da bilgi alınarak yerinde incelenip öğrenildi. Çayın işlenmesi ve paketlenmesi aşamalarında yapılan analizler hakkında geniş ölçekli ve yüksek teknolojiye sahip laboratuvarda detaylı bilgi alındı.
Teknik gezi sonunda çay konusunda yılların verdiği tecrübe ve bilgilerini yapmış olduğu sunum ile bizimle paylaşan Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Müdürü Selçuk AZMAN’a teşekkür ederiz. Gezi süresince bize destek olan konularında uzman; Paketleme Sorumlusu Sunay BEŞİKÇİ, Üretim ve ARGE Sorumlusu Muhammet ÇOMOĞLU, Labaratuvar Müdürü Ayfer KIYAK ve Kalite Sorumlusu Hacer  GENÇ’e vermiş oldukları bilgiler ve ilgilerinden ötürü minnetlerimizi sunarız.